Erilaiset kokeilut ovat tärkeitä uusien palveluiden kehittämisessä ja ideoiden testaamisessa. Suomessa kokeillaan paljon, mutta yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kannalta elintärkeää olisi myös ottaa toimivaksi todetut ratkaisut laajaan käyttöön, siis skaalata ne. Kokeiluista skaalaan -projektissa tuotettiin pelikirja vaikuttavien kokeilujen arkipäiväistämiseksi.

Hyvän Mitta oli mukana Motivan koordinoimassa Kokeiluista skaalaan -projektissa, jossa selvitettiin vaikuttavuuden johtamista helpottavia, dataa hyödyntäviä digitaalisia työkaluja, sekä työstettiin Kokeiluista skaalaan-pelikirjaa. Hyvän Mitasta mukaan tuotiin etenkin vaikuttavuuden todentamisen ja mallintamisen osaamista. Projektissa olivat mukana myös valtioneuvoston kanslia ja Accenture.

Pelikirja vaikuttavien kokeilujen tueksi

Pelikirjaa käytetään osana kokeilutoimintaa ja sen suunnittelua. Perusperiaatteena on, että kokeiluilla tavoitellaan aina yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tavoitteen toteutumisen edellytyksenä on päämäärätietoinen ja ammattimainen ekosysteemitoiminta, minkä seurauksena mahdollisimman moni ketterissä kokeiluissa kehitetty ja toimivaksi todennettu ratkaisu otetaan laajaan käyttöön eli skaalataan. Pelikirja kuvaa toimintamallia, jota noudattamalla varmistetaan kokeilujen skaalautuminen.

Pelikirjasta on hyötyä kaikille kokeilutoimintaan osallistuville. Se sisältää seuraavat osiot:

  • Kokeilusta skaalaan -visio
  • Kokeilujen konteksti
  • Vaikuttavuus ja sen mittarit
  • Kokeilusta skaalaan -prosessi
  • Ekosysteemin toimijat ja yhteistyö
  • Esimerkkejä työkaluista ja
    menetelmistä

Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden strateginen johtaminen ja suunnittelu on tärkeä osa kokeilutoimintaa. Työkaluja ja apua vaikuttavuuteen löydät näiltä sivuilta esimerkiksi Mitä on vaikuttavuus?  ja Vaikuttavuusketju -sivuilta.

Lataa Kokeiluista skaalaan -pelikirja

Kokeiluista skaalaan -pelikirjan voi ladata käyttöönsä ilmaiseksi Motivan sivuilta. Siirry tästä pelikirjan lataukseen.